sunnuntai 8. kesäkuuta 2008

Suomalaisella mitalla - Kalevalan poljennolla


Ensimmäinen kalevalamittainen yhteisantologia - vihdoinkin!
Karusen viisivuotisjuhlajulkaisu Suomalaisella mitalla, Kalevalan poljennolla (toim. Aulis Rintala) ilmestyi 27.8.04.
www.pilotkustannus.com

Kaikki 21 kirjoittajaa, samoin kuin kuvittaja/kirjoittaja Raija Kukkonen ovat seuran jäseniä. Runoniekkojen ikäjakautuma on 19 - 79 vuotta. Sivuja kirjassa on 262, runosäkeitä runsaat 14 000, mikä on määrältään viisi kertaa suurempi kuin Eino Leinon Helkavirret.

Kalevalaisen hengen perään ei ole haikailtu, eikä sitä voisi tavoittaakaan. Runojen aiheet on temmattu lähinnä hektisestä nykyajasta. Kirjoittajat - monet runokisoissakin palkittuja - hallitsevat suomalaisen mitan, joten kirjassa ei esiinny "karvalakkimittoja". Uusi kirjamme on paitsi runoantologia, myös kielellinen demonstraatio, näyttö siitä, miten hyvin nykysuomikin istuu kalevalaiseen kielikoodiin. Siinä mielessä se toimii myös osviittana nykyniekoille (kirjan lopussa myös tiivistetty runomittaohjeisto).

Suomalaisella mitalla, Kalevalan poljennolla on ensimmäinen Kalevalan runomitalla tehty yhteisantologia, joka ei pohjaudu kansanrunoihin (vrt. Lönnrotin viisi eri Kalevalaa ja Kanteletar). Omatekoisella mitalla on sen sijaan kyhätty runoja (kirjojakin) 1800-luvun rahvaanrunoilijoista alkaen aina näihin päiviin saakka.

Ainutlaatuista: Vihdoinkin myös lastenrunoja kalevalaisella poljennolla: kirjassa laaja, 2000-säkeinen lastenruno-osasto. Enää ei tarvitse turvautua pelkkään Onnimanni-runoon.
Kalevalakieli elää ja voi hyvin!

______________________________________________________
Huom! kirjaa saa kirjakaupoista.