tiistai 17. kesäkuuta 2008

Harri Perälälle saatava kulttuuripalkinto


Kehittelimme Harri Perälän kanssa vuosituhannen alkuvuosina suosituksi tulleen Trokeemankelin, joka toistaiseksi toimii Karusen sivustolla. Mankeliin on siis tekijänoikeus Perälällä ja minulla. Säkeidentarkastusohjelman nerokas idea tuli minulle Harrilta, joka opiskeluaikoinaan (dipl.ins.) työskenteli perustamassani ja sittemmin poikani johtamassa firmassa, Uno-Softissa, joka taas teki kouluille oikeakielisyysohjelmia, nimeltään Kielevä ja Kieleväinen.

Karusen nykyinen varapuheenjohtaja Tuomas Keskimäki sanoi (tosin vahvasti liioitellen ja huumorilla), että "Trokeemankeli on paras keksintö sitten polkupyörän". Älkäämme unohtako myöskään Karusen ateljeekriitikon Niilo Naakan luonnehdintaa Mankelista: "KaRuSe:n puheenjohtaja Aulis Rintala on tullut tunnetuksi isännöimästään tietokoneohjelma trokeemankelista, joka paljastaa KaRuSen kotisivuilla kaikki virheet kaikista kalevalaisista runoista. Keksintö on luonteva tietokonepelien ja rasti-ruutuun tehtävien aikakaudella, mutta onko se runouden näkökulmasta sittenkään innostava? Neuvostoliitossa mankelin kaltaisesta tuotteesta olisi kenties noussut messevä väline kirjallisissa puhdistuksissa."

Mankelin kehittely oli uutta luovaa, innovatiivista, innostavaa. Siihen kului yhteensä monta vuotta, koska aina eteen tuli uusia probleemia, sekä metrisiä että tietotekniikan alaan kuuluvia. Eniten meille tuotti päänvaivaa suomen kielen u- ja y-loppuisten diftongien "käyttäytyminen" mankelissa. Ongelma muodostui siitä, että kyseisten diftongien taivutus on horjuvaa suomen yleiskielessä ja murteissakin.

Katson, että ehdottomasti suuremman työn mankelin synnytyksessä on tehnyt Perälä. Hänelle kuuluisi jokin suuri kulttuuripalkinto. Olen monena vuonna tehnyt Kalevalaseuralle esityksen, että palkinto myönnettäisiin Perälälle. Joka kerta toiminnanjohtaja Ulla Piela on minulle ilmoittanut, että esitys on hylätty. Tekosyyksi hän on ilmoittanut mm. etteivät seuran säännöt tunne Trokeemankelin tapaista ilmiötä. Ikään kuin sääntöjä ei voisi muuttaa.

Mutta kuten tunnettua, sillä suunnalla kalevalakielen harrastusta ei nykyään katsota hyvällä. (Tosin itse sain tunnustuspalkinnon v. 2000.)

Toivon, että nyt Karuse tai muu taho ponnistelee sinnikkäästi palkinnon aikaan saamiseksi tällaiselle kulttuurialan pioneerityön tekijälle.

Lopuksi kysyn:
Kuka muu on tehokkaammin opettanut niin monelle suomalaisille kalevalamittaisten säkeitten sorvaamista kuin Harri Perälä Trokeemankeleineen? Onko itse Lönnrotkaan?